Acceptance and Commitment Therapy/Training (ACT)

Als coach werk ik heel graag aan met ACT! In 2019 ben ik gestart met mijn eerste ACT training en was direct verkocht, verrast en gegrepen door de compassie voor je zelf (en anderen) waar deze trainingsvorm op gestoeld is, de open en lichte benadering van gedachten en gevoelens en vooral ook de ruimte die er is voor ervaren en praktisch oefenen.

ACT is een vorm van training waarbij het aanvaarden van je klachten centraal staat (acceptatie). Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn (commitment). Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden.

Bij ACT leer je om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt in je leven, zodat je je aandacht kunt richten op waardevolle dingen. Je gaat aan de slag gaat met je binnenwereld (gedachten en emoties) en lichaam. Ook mindfulness oefeningen zijn vaak onderdeel van de training/coaching. 

ACT maakt een verschil tussen schone pijn en vuile pijn:

Schone pijn, zoals rouw, verdriet, pijn, boosheid en verlies, hoort bij het leven. Iedereen maakt vervelende dingen mee in zijn of haar leven.

Wat je brein vervolgens met deze schone pijn doet maakt het vaak ingewikkeld en pijnlijker:
Had ik maar… Wat als… Nu kan ik nooit meer… Mijn leven is voorbij…
Dit noemen we vuile pijn en deze pijn veroorzaakt lijden! En hier kunnen we met ACT heel goed mee aan de slag.

deel dit verhaal

reageren op dit verhaal?

Vond je het een interessant verhaal?

Lees dit ook eens

Gedachten

Wij mensen denken de hele dag, soms wel 70.000 gedachten per dag… En wist je dat we vanuit ons oer-brein geprogrammeerd zijn om juist negatieve

Ontspanning

Ontspanning is iets waar we in deze naarstig naar op zoek zijn. De zelfhulpboeken, coaches, retraites en therapiemogelijkheden vliegen ons om de oren. Zie in het woud van al dat aanbod en al die mogelijkheden nog maar eens te vinden wat bij jou past….

Hey, is er iets waar ik je mee kan helpen?