Acceptance and Commitment Therapy/Training (ACT)

Als coach werk ik heel graag aan met ACT! In 2019 ben ik gestart met mijn eerste ACT training en was direct verkocht, verrast en gegrepen door de compassie voor je zelf (en anderen) waar deze trainingsvorm op gestoeld is, de open en lichte benadering van gedachten en gevoelens en vooral ook de ruimte die er is voor ervaren en praktisch oefenen.

ACT is een vorm van training waarbij het aanvaarden van je klachten centraal staat (acceptatie). Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn (commitment). Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden.

Bij ACT leer je om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt in je leven, zodat je je aandacht kunt richten op waardevolle dingen. Je gaat aan de slag gaat met je binnenwereld (gedachten en emoties) en lichaam. Ook mindfulness oefeningen zijn vaak onderdeel van de training/coaching. 

ACT maakt een verschil tussen schone pijn en vuile pijn:

Schone pijn, zoals rouw, verdriet, pijn, boosheid en verlies, hoort bij het leven. Iedereen maakt vervelende dingen mee in zijn of haar leven.

Wat je brein vervolgens met deze schone pijn doet maakt het vaak ingewikkeld en pijnlijker:
Had ik maar… Wat als… Nu kan ik nooit meer… Mijn leven is voorbij…
Dit noemen we vuile pijn en deze pijn veroorzaakt lijden! En hier kunnen we met ACT heel goed mee aan de slag.

deel dit verhaal

Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter

reageren op dit verhaal?

Vond je het een interessant verhaal?

Lees dit ook eens

Omgaan met lastig gedrag!?

Omgaan met lastig gedrag? Wat is lastig gedrag, is daar een definitie van te maken? Nee, ik denk van niet, want wat voor mij lastig

Digitaal coachen?!

We ontmoeten elkaar in deze periode waarin we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden veel en vaak digitaal. Gelukkig kan dat!

Hey, is er iets waar ik je mee kan helpen?