Wij mensen denken de hele dag, soms wel 70.000 gedachten per dag…
En wist je dat we vanuit ons oer-brein geprogrammeerd zijn om juist negatieve gedachten op te merken en te geloven? Dit was toen nodig om te overleven (het ging toen om leven en dood; de dreiging van een gevaarlijk dier, een aanval of het risico om uit de groep gezet te worden ) en in onze tijd hebben we vooral veel last van al die negatieve gedachten.
Quickfix: een begrip van deze tijd dat we ook zooo graag zouden willen toepassen op het vrij raken van negatieve gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. En dat lukt niet, nu niet en nooit niet. Ons brein denkt, zowel positieve als negatieve gedachten en zal dat ook altijd blijven doen. Alles wat je probeert om het denken uit te schakelen helpt maar kort, het denken stopt nooit!
Dus als we er vanuit gaan dat je het denken niet kan stoppen dan is het goed om te kijken wat je kunt doen om wat minder last te hebben van de negatieve gedachten en gevoelens die dat denken oproept. Je hebt geen invloed op de hoeveelheid en soort gedachten: wel op wat je er mee doet!
Hoe dan? In ACT en Mindfulness gaan we er vanuit dat er lijden ontstaat op het moment dat je je laat beïnvloeden door je denken, als je gelooft wat je denkt (“Ik ben niet goed genoeg”). Opmerken is het sleutelwoord, als je opmerkt dat je negatieve gedachten hebt, kun je jezelf ook de vraag stellen: klopt het wat ik denk? Wat voel ik in mijn lijf? Kan ik even een paar keer diep adem halen, mijn voeten op de grond voelen en mijn handen? Kan ik naar deze gedachten kijken als de wolken in de lucht die komen en gaan? Persoonlijk vind ik de gedachte dat alles wat je denkt en voelt ook weer voorbij gaat een hele geruststellende.
Opmerken wat je denkt kan je helpen om uit je automatische reactie op de denken te stappen. Ik gebruik vaak de denkbeeldige gedachtentrein. Als je opmerkt dat je in de gedachtentrein bent gestapt heb je de grootste stap eigenlijk al gemaakt. Want op het moment dat je het opmerkt heb je al afstand genomen van je denken en je automatische reactie daarop. Kwestie van veel oefenen 🙂