Piekeren

Malen, vruchteloos piekeren over negatieve ervaringen, zelfs over zaken die lang geleden gebeurd zijn, zorgen over de dingen die wel of niet gaan of kunnen gebeuren in de toekomst en niet kunnen stoppen met deze gedachtestroom? Voor je het weet voel je je machteloos en somber.

Piekeren gaat over gedachten en over de invloed die deze gedachten hebben op jouw welzijn. Het voelt alsof je geen stuur hebt over deze gedachten. En weet je, dat klopt!
We hebben geen stuur over onze gedachten. Ons brein produceert gemiddeld 70.000 gedachten per dag. Dit is een gemiddelde, dus mensen die piekeren hebben er waarschijnlijk veel meer.

Stoppen met denken is geen optie, want het is duidelijk dat we daar geen controle over hebben. We hebben wel invloed op wat we met die gedachten doen, welke invloed we ze laten hebben op ons welzijn. 

Geloof jij alles wat je denkt?
Of kun je vervelende gedachten en de gevoelens die gedachten bij je oproepen van een afstand bekijken, onderzoeken en van daar uit beslissen of het klopt wat je op dat moment denkt en voelt. Als de gedachte en het gevoel dat deze gedachte oproept klopt, dan kun je er naar handelen.
Als de gedachten en het gevoel dat deze oproept niet klopt dan kun je de misleidende bubbel waar je zo gemakkelijk in terecht komt doorprikken! Het kan zover komen dat je om sommige negatieve gedachten die je hebt kunt lachen en ze voorbij kunt laten gaan zonder meer te doen dan ze te observeren. 

Hoe dan?

Aan de hand van een aantal methodieken (o.a. ACT: acceptance & commitment therapy en The Work) help ik je om je gedachten en gevoelens te leren observeren en te onderzoeken of ze kloppen.
Het doorzien van je gedachten patronen, maar vooral wat je met die patronen doet kan je een enorme opluchting en meer ontspanning brengen!

Iets te lezen over Piekeren.

Omgaan met lastig gedrag!?

Omgaan met lastig gedrag? Wat is lastig gedrag, is daar een definitie van te maken? Nee, ik denk van niet, want wat voor mij lastig

Digitaal coachen?!

We ontmoeten elkaar in deze periode waarin we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden veel en vaak digitaal. Gelukkig kan dat!

Alle thema's

Hey, is er iets waar ik je mee kan helpen?