Somber zijn

Wat is somber zijn? Op internet lees ik een aantal kernmerken:
Een neerslachtige stemming, negatieve gedachten, geen plezier meer beleven aan activiteiten, verminderde of juist toegenomen eetlust, je kan veel of juist weinig slapen, concentratieproblemen en je voelt je moe en je hebt weinig energie.

Vanuit de ACT (acceptace & commitment therapy) is de oorzaak van somberheid een niet succesvolle poging om van je negatieve innerlijke ervaring af te komen. 

Onderzoeken

Het eerste wat we samen doen als je somber bent is onderzoeken wat ten grondslag ligt aan je somberheid. Waar is de somberheid in de kern ontstaan? Vaak is dat al een hele toer, want ons brein legt razendsnel allerlei verbanden (ook onrealistische) dus voordat je het weet is niet meer duidelijk waar het allemaal begonnen is. 

Hoe dan?

Als we duidelijk hebben van waaruit je somberheid ontstaan is, onderzoeken we samen welke overtuigingen, oordelen en negatieve gedachten die somberheid voeden. Samen kijken we of die sombere gedachten, overtuigingen en gevoelens passend en kloppend zijn en of je er ook op een andere manier naar kunt (leren) kijken. Als je leert om op een andere manier te kijken wordt je leven een stuk lichter en ervaar je dat je meer regie hebt dan je altijd hebt gedacht.

Iets te lezen over Somber zijn.

Gedachten

Wij mensen denken de hele dag, soms wel 70.000 gedachten per dag… En wist je dat we vanuit ons oer-brein geprogrammeerd zijn om juist negatieve

Ontspanning

Ontspanning is iets waar we in deze naarstig naar op zoek zijn. De zelfhulpboeken, coaches, retraites en therapiemogelijkheden vliegen ons om de oren. Zie in het woud van al dat aanbod en al die mogelijkheden nog maar eens te vinden wat bij jou past….

Alle thema's

Hey, is er iets waar ik je mee kan helpen?