Stress

Wat is stress? Stress betekent een toestand van druk of belasting die ontstaat als jouw aanpassingsmogelijkheden in een bepaalde levenssituatie worden overschreden. Stress kan zowel positief als negatief zijn.

In welke mate jij stress ervaart wordt mede bepaald door je karakter, fysiologie, erfelijkheid en omgeving. De ene mens is nou eenmaal veerkrachtiger dan de ander.
Bij stress maakt je lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat jouw lichaam zich klaarmaakt voor een vlucht-, vecht- of angstreactie op situaties die meer spanning met zich meebrengen.
In zekere zin is stress soms goed om beter te kunnen functioneren of te presteren. Gezonde of positieve stress betekent bijvoorbeeld dat je vlak voor een deadline beter presteert, en je daarna gelijk weer kan ontspannen. Bij ongezonde of negatieve stress is sprake van een langdurig verstoord evenwicht door problemen op het werk, werkloosheid of privéomstandigheden. Vooral negatieve spanningen kunnen een gevaar vormen voor je gezondheid, omdat de langdurige effecten op je centrale en autonome zenuwstelsel hiervan groter zijn. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, waaronder aantasting van het immuunsysteem; je wordt sneller ziek en krijgt sneller infecties. 


Negatieve stress

Ik spreek over negatieve stress als je de tijdelijke stress reactie die wij allemaal kennen niet meer “kunt uitzetten”. Je blijft continu gespannen, alert, slaapt slecht, eet weinig of juist heel veel, je lontje is kort etc. Negatieve stress is ongezond en kan leiden tot grote problemen (burn-out en ziekte). Dus als we het hier over stress hebben gaat het over negatieve stress.

Hoe negatieve stress verminderen?

Om te beginnen leer ik je een aantal oefeningen die er bij hoge piek-stress voor kunnen zorgen dat je wat meer tot rust kan komen. Denk aan mind-fullness oefeningen en aandachts- en ademhalingsoefeningen. Maar, dit zijn korte termijn oplossingen. We zullen samen moeten kijken waar jouw continue stress vandaan komt om ervoor te zorgen dat deze afneemt. Hoe ziet je leven eruit? Zijn er heftige dingen gebeurd de afgelopen periode? Zitten je zaken uit je verleden in de weg?
We gaan met deze aspecten aan de slag door ze uit te spitten, te onderzoeken en daar waar nodig is te verwerken om ze uiteindelijk van minder invloed te laten zijn op jouw leven. 


Iets te lezen over Stress.

Gedachten

Wij mensen denken de hele dag, soms wel 70.000 gedachten per dag… En wist je dat we vanuit ons oer-brein geprogrammeerd zijn om juist negatieve

Ontspanning

Ontspanning is iets waar we in deze naarstig naar op zoek zijn. De zelfhulpboeken, coaches, retraites en therapiemogelijkheden vliegen ons om de oren. Zie in het woud van al dat aanbod en al die mogelijkheden nog maar eens te vinden wat bij jou past….

Alle thema's

Hey, is er iets waar ik je mee kan helpen?